Dansk Magisterforening

SU-udgifter har toppet

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Udgifterne til SU er vokset bemærkelsesværdigt, mener uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V). Men SU-udgifterne har allerede toppet og bliver mindre de kommende år. Det viser de seneste års finanslove.

Antallet af modtagere af Statens Uddannelsesstøtte (SU) er i perioden 2006 til 2016 steget fra 315.000 til 486.000. Samtidig er udgiften til SU øget fra 10 til 20 milliarder kroner om året.

Det viser tal, som Uddannelses- og Forskningsministeriet fremlagde først på ugen. Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at tallene er bemærkelsesværdige, skrev Berlingske tirsdag.

"Det er meget iøjnefaldende, at udgifterne til SU er steget så meget, at niveauet er tæt på de samlede udgifter til dansk forskning. Det giver stof til eftertanke”, lød det i en skriftlig kommentar fra ministeren til Berlingske.

Men udgifterne til SU har allerede toppet. Det viser regeringens egne finanslove fra de seneste år. Danske Studerendes Fællesråd (DSF) har samlet en oversigt over Finansministeriets forventninger til SU-udgifterne i finanslovene siden 2006.

I oversigten fremgår det, at Finansministeriet så sent som for et par år siden i finansloven 2015 forudsagde, at SU-udgifterne topper i 2017 for derefter at falde.

I dette års finanslov er de anslåede SU-udgifter for 2017 på 20.647 mia. kr. Det over 400 mio. kroner mindre, end Finansministeriet anslog de ville være i sidste års finanslov.

I 2018 er den anslåede forskel på finanslov 2015 og 2016 steget til et fald på over 620 mio. kr.

"De stigende udgifter på SU, man har forventet i en årrække er vendt. Og det bliver også realiteten, for man har bremset for optaget på de videregående uddannelser", siger formand i DSF Yasmin Davali.

SU udgifter mindre de kommende år
Yasmin Davali forklarer, at når de anslåede SU-udgifter for 2017 var større i både finansloven 2013 og 2014, end de er det i finansloven 2016 så viser det, at de anslåede udgifter til SU de kommende år faktisk er mindre, end regeringen anslog det for 2-3 år siden.

Hun mener derfor, at regeringens udmelding, at SU-udgifterne er løbet løbsk, er politisk spin, der skal forberede en nedskæring af SU’en.

"At udgifterne er vokset kommer jo ikke bag på politikerne. De ved godt, at der er flere der læser, og derfor også flere som modtager SU nu end tidligere. Men udgifterne er på retur, og det er meget åbenlyst, at denne historie at sat i verden, fordi regeringen alligevel ønsker at fremlægge en 2025-plan med SU-nedskæringer", siger Yasmin Davali.

Burde ikke være en overraskelse
Økonomiprofessor på Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen påpeger, at udviklingen i SU-udgifterne ikke er "meget iøjnefaldende", som uddannelsesministeren fremlægger det.  

"Hvis man følger med i, hvordan optaget på uddannelserne har været de senere år, så burde det ikke være en overraskelse, at SU-udgifterne har udviklet sig som de har. Det eneste bemærkelsesværdige er, at det faktisk er lykkes at få så mange unge mennesker til at uddanne sig", siger Bo Sandemann Rasmussen.

Flere studerende giver højere SU-udgifter. Det burde ikke komme bag på nogen, forklarer Camilla Gregersen, som er formand i Dansk Magisterforening (DM).
"Det er et politisk selvmål, hvis der fra regerings side bliver lagt op til at ændre på SUen for at spare, for så kommer de samtidig til at spare en masse lyse hoveder væk. Problemet er, at vi udelukker de studerende, som enten ikke kan eller ikke tør forgælde sig for en uddannelse", siger Camilla Gregersen.

Bo Sandemann Rasmussen mener, det lyder sandsynligt, at udgifterne til SU har toppet.

"Der har i en periode været et efterslæb uddannelse, fordi mange tidligere årgange uden uddannelse er startet med at læse, og det har givet øgede udgifter. Det klinger af, og så får man også SU-besparelser, alene af den grund at færre vil studere", siger Bo Sandemann Rasmussen.

Ønske om at pille ved SU’en
Også Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, mener som DSF, at regeringens seneste udmelding  formentlig skal opfattes som et politisk ønske om at pille ved SU’en.

"Det er meget sandsynligt, at regeringen med den udmelding igen forbereder en beskæring af SU’en. Men der ligger et bredt forlig på området, og det skal man så opsige, hvis man ønsker at gennemføre det", siger Lars Andersen.

S vil ikke udhule SU
Den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Sass Larsen udmeldte onsdag, at partiet ikke vil være med til at ”udhule SU’en”.

"Jeg er så gammel, at jeg kan huske dengang, folk kom ud med en kæmpestor gæld, når de var færdige. Det afholdt jo faktisk mange fra at tage en uddannelse, fordi folk blev virkelig skræmte af det. Der skal vi aldrig hen igen.”, siger Henrik Sass Larsen til Netavisen Pio.

Både Liberal Alliance og Konservative har meldt sig klar til at skære i SU’en, mens De Radikale og indtil videre også Dansk Folkeparti har markeret sig som modstandere.

Udgifter til Statens Uddannelesstøtte (SU)

2014 2015 2016 2017 2018
Finansloven 2014 20.098,2  20.675,3  20.730,6  20.677,7  -
Finansloven 2015 20.098,2  21.138,3  20.766,3  21.073,3  20.844,3
Finansloven 2016 19.959,1  21.131,3  20.603,2  20.647,9  20.215,9
Kilde Danske Studerendes Fællesråd (DSF) og Finanslov 2016

}