Dansk Magisterforening

Antallet af privatansatte stiger kraftigt

Vivian Voldgaard
Del artikel:

Jobtal fra Danmarks Statistik viser, at både cand.scient.er og humanister er efterspurgte i det private erhvervsliv. Antallet er ca. fordoblet fra 2003 til 2013, og lønmæssigt ligger specielt cand.scient.erne lunt i svinget.

Antallet af privatansatte humanister er steget med 218 procent fra 2003 til 2013, mens antallet af privatansatte cand.scient.er i perioden er steget med 163 procent.

Det viser tal som Danmarks Statistik har lavet til DM.

"Det private erhvervsliv er konjunkturfølsomt, men på trods af finanskrisen ser vi tal, der stiger 10 år i træk. En sådan stigning vidner om, at medlemmernes kompetencer bliver rost fra mund til mund blandt arbejdsgiverne, så det giver håb om endnu flere jobmatch i fremtiden”, siger Camilla Gregersen, som er formand for DM Privat ognæstformand i DM.
Ifølge Camilla Gregersen er stigningen ikke kun glædelig – den er også nødvendig. I dag bliver der uddannet langt flere akademikere end for blot få år siden, og derfor er der simpelthen brug for, at flere arbejdsgivere får øjnene op for de kvaliteter, som kandidaterne kommer med.

“Den markante stigning i antallet af privatansatte DM’ere viser, at vi ikke er nogle, der bare skal afsættes et eller andet sted på arbejdsmarkedet. Vi har faktisk noget at byde på – noget, som virksomhederne og organisationerne på det private arbejdsmarked sætter pris på. Derfor er vores opgave fremover at få gjort det endnu mere tydeligt, at DM’ere kan opfylde de behov, som virksomheder og organisationer har. Vi er i gang med at tilrettelægge en kampagne, hvor vi vil kontakte flere arbejdsgivere, der ikke har ansat akademikere endnu. Formålet er at få sparket dørene ind til endnu flere arbejdspladser”, siger hun.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at privatansatte kandidater i 2013 i gennemsnit tjente 6 procent mere i løn end kandidater i offentlige stillinger. Særligt cand.scient.erne ligger i front med en løn, der i gennemsnit er hele 21 procent højere end det, en offentlig ansat kollega tjener.

“Lønstigningerne inden for det private arbejdsmarked er også en indikator på, at både cand.scient.er og humanister er brugbare medarbejdere. Hvis arbejdsgiverne ikke synes det, ville vi ikke se den udvikling, vi er vidne til lige nu. Der er god grund til, at vi ranker ryggen", siger hun.

Læs mere i DM Privat nr. 1
.
}