Dansk Magisterforening

Museums­arbejde er lig dårlig løn

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Der er store lønforskelle blandt DM’s offentligt ansatte.

Det er sjovt at være professor.

Sådan må konklusionen lyde, hvis man kaster et blik på DM’s lønstatistik for offentligt ansatte. Med en gennemsnitlig månedsløn på 59.226 kr. (uden pension) distancerer professorerne alt og alle.

I den modsatte ende af lønhierarkiet finder man blandt DM’s medlemmer historikere, arkæologer mfl. på de kommunale og selvejende museer.

Et aktuelt eksempel:

På et lokalhistorisk museum et sted på Sjælland sidder en arkæolog med otte års anciennitet og er på sluttrin. Det giver 30.700 kr. om måneden. Derudover får arkæologen som udgravningsleder et funktionstillæg på 2.700 kr. I alt 33.400 kr. eller ifølge kommunernes løndatakontor nøjagtig 719 kr. mere end gennemsnitslønnen for en folkeskolelærer.

DM’s sekretariat oplyser, at eksemplet ikke er enestående. Ifølge oplysningerne fra medlemmerne svinger museumsinspektørernes løn fra 28.500 kr. til 41.800 kr. Gennemsnittet er 35.637 kr.

Er det for lidt? En lektor på et universitet – der har overlappende om end ikke identiske arbejdsopgaver (forskning og formidling) – tjener til sammenligning 41.684 kr.

Spørger man DM’s sekretariat, er det mest oplagt at sammenligne museumsfolkene med naturvidenskabelige kandidater i kommunerne. Dvs. biologer og geologer i de tekniske forvaltninger. Ligesom museumsfolkene er deres arbejdsopgaver højt specialiserede, og ligesom museumsfolkene får de ikke centralt aftalte tillæg ved ansættelsen.

Naturvidenskabelige kandidater i kommunerne tjener gennemsnitligt 37.925 kr. – eller årligt 27.500 kr. mere end museumsinspektører.

2.291 kr. mere om måneden. Det lyder måske ikke af alverden, men kan alligevel gøre en forskel. Fx ville det svare til en lønstigning på 6,8 pct. for førnævnte udgravningsleder.

Bedre forhold kræver adfærdsændring
Erik Alstrup, sektorformand for Forskning og Formidling i DM, er ikke overrasket over at museumsinspektørerne ligger i den nederste del af lønhierarkiet blandt offentligt ansatte magistre.

”Lokalmuseumsområdet har tradition for lønninger, der mere bygger på engagement end på kvalifikationer og opgaver. De beskæftigelsesmæssige forhold spiller også en rolle. Mange tidsbegrænsede ansættelser holder lønnen nede, også for de fastansatte museumsinspektører”.

Ifølge Erik Alstrup burde gennemsnitslønnen for en museumsinspektør ligge på omkring 39.000 kr. uden pension. Skal det mål nås, kræver det ifølge Alstrup som minimum, at medlemmerne kontakter DM i forbindelse med ansættelse og søger råd frem for på egen hånd at forhandle med ledelsen.  Og derudover at flere stiller op som tillidsrepræsentanter.

Samlet set er der 14 tillidsrepræsentanter på de kommunale og selvejende museer, som repræsenterer 300 ansatte.  Ifølge Erik Alstrup kan der vælges yderligere 30 repræsentanter med næsten det samme antal medlemmer.

”Bevidstheden om, at det nytter at stå sammen og at vælge en tillidsrepræsentant, er muligvis svagere udviklet end andetsteds, fordi det faglige engagement spiller så dominerende en rolle, hvad enten det gælder indsamlingen af kulturarven eller formidlingen af den – i øvrigt for den enkelte ofte to sider af samme sag. Og selv om området vokser med hensyn til antal medlemmer, er mange ansættelser tidsbegrænsede, især på det arkæologiske område, og det smitter af på museumsinspektørernes løn.

Udvalgte lønninger (uden pension) på det offentlige område:

Adjunkt (universitet): 

34.886 kr.

Seniorforsker:

43.108 kr.

Ansatte på professionshøjskoler:

38.228 kr.

Ph.d.-studerende:

29.133 kr.

Fuldmægtig/generalist med rådighedstillæg:

36.352 kr.

Chefkonsulent:                          

47.396 kr.



}