Dansk Magisterforening

DM’er blandt modtagere af EliteForskpris

Liv Alfast Kretzschmer
Del artikel:

Jens-Christian Svenning, som forsker i økologi, modtager i dag Uddannelsesministeriets EliteForskpris for at gøre os klogere på konsekvenserne af ændringer i økosystemer – både lokale og globale.

I dag uddeler Uddannelsesministeriet fem EliteForskpriser, som gives til ”fremragende forskere under 45 år af international særklasse”. Selve prisen er på 1,2 millioner kroner, hvoraf 200.000 kroner går til prismodtageren, mens millionen går til forskningen. 

Blandt dagens modtagere er DM-medlem Jens-Christian Svenning, som er professor i biologi ved Aarhus Universitet, Institut for Bioscience: 

”Min forskning har et stigende fokus på menneskets rolle i naturen, da menneskets aktiviteter er stadigt mere dominerende og forårsager store ændringer, så fx godt 1/5 af alle pattedyr og 1/3 af alle nåletræer i dag er truede. Med en voksende befolkning og store klimaændringer i horisonten er det en problematik, der vil vokse i styrke. Økologien er det centrale forskningsområde for at forstå de bagvedliggende processer og derudfra kunne pege på, hvad der kan gøres for at fremme sameksistensen mellem mennesker og biodiversitet og sikre en økologisk bæredygtig udvikling”, forklarer Jens-Christian Svenning. 

Han forventer at bruge størstedelen af beløbet på at ansætte en ung forsker til at arbejde videre sammen med ham. 

I argumentationen for tildelingen af prisen til Jens-Christian Svenning lyder det blandt andet: ”Hans og kollegers arbejde har blandt andet påpeget, at ikke alt, som kan ske, nødvendigvis vil ske, ej heller når det drejer sig om udbredelsen af dyre- og plantearter. Ved at sammenligne data for udbredelsen af specifikke arter og områder med potentielt tilladelige levevilkår, har han vist, at arterne som oftest ikke “udfylder” områderne. Det vil sige, at der er begrænsninger bestemt af historik. Denne viden er af betydning, når vi vil forstå, hvorledes vegetation og dyreliv forandres i lyset af klimaændringer – både endemål og hastigheden hvormed ændringerne indtræder".

   

De fire andre modtagere af EliteForskprisen er Martin Røssel Larsen, ph.d., professor MSO i proteinkemi, Daniel Otzen, ph.d., cand.scient., professor i biofysik og molekylærbiologi, Morten Petersen Broberg, professor i international udviklingsret og Mads Brandbyge, lektor, ph.d., cand.scient. i fysik og nanoteknologi. 

Samtidig uddeles Uddannelsesministe¬riets EliteForsk-rejsesti¬pendier, som er på 300.000 kr. og skal bidrage til, at meget talentfulde ph.d.-studerende kan få længerevarende studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. Der uddeles i alt 20 rejsestipendier, og heraf går fire til DM’ere, nemlig Andreas Birkbak, ph.d.-studerende i teknoantropologi, Niels Chr. Hansen, ph.d.-studerende MSc (Music, Mind & Brain), Signe Korsager, ph.d.-studerende i Medicinalkemi og Erik Trampe ph.d.-studerende og cand.scient. i biologi.

Mød Jens-Christian Svenning på Fagligt forum

Mød Jens-Christian Svenning til fyraftensmøde i DM 25. marts i København

}